Center Parcs en Klaas Hummel verkopen vakantiepark Port Zélande aan institutionele beleggers

Investeren in recreatief vastgoed een solide belegging

Goes, 2 december 2016 - De Pierre & Vacances Center Parcs Group (PVCP) en Lapidus Holding, een bedrijf van vastgoedondernemer Klaas Hummel, hebben in iets meer dan een jaar tijd de 564 vakantiewoningen van het bekendste vakantiepark van Nederland, Center Parcs Port Zélande, verkocht.

Nieuwsbericht

Center Parcs en Klaas Hummel verkopen vakantiepark Port Zélande aan institutionele beleggers

Goes, 2 december 2016 - De Pierre & Vacances Center Parcs Group (PVCP) en Lapidus Holding, een bedrijf van vastgoedondernemer Klaas Hummel, hebben in iets meer dan een jaar tijd de 564 vakantiewoningen van het bekendste vakantiepark van Nederland, Center Parcs Port Zélande, verkocht.

De verkoop van losse woningen liep uitstekend, maar kwam in een stroomversnelling nadat een groep van buitenlandse institutionele beleggers belangstelling toonde om de nog niet verkochte woningen te willen verwerven. Een consortium onder leiding van de Franse assetmanager Atream, betaalde meer dan 78 miljoen euro voor de laatste 330 beschikbare Nederlandse vakantiewoningen en voor de centrale voorzieningen van het park die langjarig zijn verhuurd aan PVCP. De overige 234 woningen waren eerder in iets meer dan een jaar tijd aan particuliere beleggers verkocht, waarbij PVCP de woningen langjarig terughuurt en de kopers een vast of variabel rendement per jaar garandeert gedurende vijftien jaar. In totaal heeft de verkoop van de 564 vakantiewoningen en de centrale voorzieningen meer dan 140 miljoen euro opgebracht. In deze opbrengst is begrepen een bedrag van 25 miljoen euro dat zal worden aangewend voor de upgrading van het park. Door deze verkoop zal de upgrading die al in uitvoering is, gereed zijn voor het zomerseizoen van 2017.

Het consortium koopt het vastgoed in feite van de Nederlandse vastgoedondernemer Klaas Hummel die via Lapidus directeur en grootaandeelhouder is van Port Zélande BV, de nu voormalig eigenaar en verkoper van het vastgoed. “Wij merken dat de institutionele markt nu ook op zoek is naar kwalitatief verhuurd onroerend goed in het recreatieve segment”, aldus vastgoedondernemer Klaas Hummel. “Maar de institutionele beleggersmarkt is zeer selectief. Pas na een uitgebreid onderzoek met een positieve uitkomst zijn de onderhandelingen gestart.”  

Upgrade park
Als gevolg van deze transactie zal de upgrading van de woningen en de centrale voorzieningen van het vakantiepark versneld worden uitgevoerd. “Center Parcs Port Zélande wordt daarmee het eerste Nederlandse park dat volledig in de nieuwe luxe stijl van Center Parcs wordt gemoderniseerd, vergelijkbaar met de stijl van onze nieuwe parken in Frankrijk en Duitsland waarbij het unieke gastgevoel voorop staat. Het geeft ook een betere differentiatie van ons product omdat wij de samenstelling van de verschillende woningtypes aanpassen naar de huidige wensen van de markt. Door deze totale vernieuwing en upgrading verwachten we een nog breder publiek aan te trekken, waardoor de bezetting naar verwachting nog verder zal stijgen in deze zeer competitieve markt”, meldt Mark Haak Wegman, CEO van Center Parcs. De bezettingsgraad van Center Parcs Port Zélande lag het afgelopen jaar al boven de 75 procent.

“Deze recordverkoop aan zowel particuliere als ook institutionele beleggers toont aan dat investeren in woningen van Center Parcs door zowel de particuliere als de institutionele markt, nationaal en internationaal wordt gezien als een aantrekkelijke investering. Dit komt mede doordat Center Parcs marktleider is en een zeer sterk merk”, zegt Enrico de Koster CEO van Pierre et Vacances Property Investments.

Hochsauerland
Het volgende Center Parcs-project dat Center Parcs en Klaas Hummel willen verkopen is Center Parcs Park Hochsauerland, gelegen nabij Winterberg. De verkoop van 548 vakantiewoningen en 110 hotelappartementen in dit toeristische gedeelte van Duitsland is vorige week gestart. Het is de bedoeling dat na Port Zélande en Hochsauerland ook de woningen in een aantal andere vakantieparken van Center Parcs in Nederland, België en Duitsland zullen worden aangeboden aan particulieren en institutionele beleggers, met als doel het financieren van een grootschalige upgrading. Naar verwachting zal vakantiepark Center Parcs Zandvoort (554 woningen) het derde park van Center Parcs zijn dat wordt gemoderniseerd. Beide parken zijn eigendom van vastgoedmaatschappijen, die onderdeel zijn van Lapidus Holding van Klaas Hummel. 

Over De Pierre & Vacances-Center Parcs Group (PVCP)
Opgericht in 1967, is de Pierre & Vacances Center Parcs Group Europese marktleider in de verhuur van vakantiewoningen. Het unieke business model is gebaseerd op de synergie tussen twee focusgebieden: toerisme en onroerend goed. Momenteel heeft de groep vijf toeristische merken: Pierre & Vacances met de twee labels Premium en Villages Clubs, Maeva, Center Parcs, Sunparks en de Aparthotels Adagio. Het totaal aantal verhuurbare units bestaat uit bijna 50.000 appartementen en bungalows op 283 locaties in Europa. In 2015/2016 verwelkomde de groep bijna 8 miljoen bezoekers en werd een omzet van 1.424 miljoen euro gerealiseerd. De Groep is actief in negen landen, waaronder Nederland. Zeer recentelijk heeft PVCP ook het Center Parcs merk geïntroduceerd in China waar drie locaties worden ontwikkeld. Deze Europese speler van formaat heeft haar wortels in Nederland: in 1967 werd in ons land Sporthuis Centrum opgericht.

Over Lapidus Holding en Klaas Hummel
Klaas Hummel (1960) is directeur-eigenaar van het in Amsterdam gevestigde Lapidus Holding. Begin jaren ’90 verrichte Hummel zijn eerste vastgoedtransactie. Sindsdien heeft hij een uitgebreide portefeuille opgebouwd. Via Lapidus Holding (her)ontwikkelt en belegt Klaas Hummel in woningen, winkels en vakantieparken binnen Europa. Hummel is, naast eigenaar van Center Parcs Park Hochsauerland en Zandvoort ook grootaandeelhouder en indirect bestuurder van de vennootschap die eigenaar is van de centrale faciliteiten van het nieuwe Center Parcs La Moselle nabij Straatsburg in Frankrijk. Naast de voorgenomen verkopen is Lapidus recent ook een aantal nieuwe projecten met PVCP gestart waaronder in La Moselle waar volgend jaar een grote uitbreiding plaatsvindt van de centrale voorzieningen in het park, onder meer de bouw van een Spa van 5000 m2.