Center Parcs laat frisse wind door haar parken waaien

Center Parcs Europe, ondergaat een ware transformatie om het merk naar een hoger niveau te tillen. Daaraan gingen vele jaren van hard werk vooraf, die in mei 2021 resulteerden in “Reinvention 2025.” Dit strategische plan van Center Parcs omvat niet alleen de vernieuwing van bestaande parken, maar ook een uitgebreider aanbod van ervaringen, met nog meer duurzame initiatieven en lokale projecten.

Afbeelding
CP experience
Nieuwsbericht

Center Parcs laat frisse wind door haar parken waaien

Capelle aan den IJssel, 4 januari 2023Center Parcs Europe, de pionier in vakantieparken in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, ondergaat een ware transformatie om het merk naar een hoger niveau te tillen. Daaraan gingen vele jaren van hard werk vooraf, die in mei 2021 resulteerden in “Reinvention 2025.” Dit strategische plan van Center Parcs omvat niet alleen de vernieuwing van bestaande parken, maar ook een uitgebreider aanbod van ervaringen, met nog meer duurzame initiatieven en lokale projecten. Center Parcs beschouwt meer dan ooit de verbinding tussen mens en natuur als haar kerntaak, en wil beide dichter bij elkaar brengen. Al deze innovaties worden geïllustreerd door de nieuwe merkpositionering, gecombineerd met een gloednieuwe visuele identiteit.

De merkpositionering wordt niet alleen vertegenwoordigd in de huidige en toekomstige ervaringen die het merk aanbiedt, maar ook in diens benadering richting gasten, door hen uit te nodigen om te spelen, creëren, zorgen, verkennen en ontdekken. “De afgelopen jaren evolueerde het reisgedrag meer richting duurzaam reizen en de wens voor persoonlijke en unieke ervaringen, als gevolg worden vakanties in de buurt en authentieke ervaringen tijdens die vakanties populairder. Center Parcs antwoordt vandaag én morgen op die behoeften”, stelt Andres Neira de Back, Marketing Director bij Center Parcs Europe: “We weten dat mensen zich het beste voelen wanneer zij zich echt verbinden met elkaar en met de natuur. Dat is ook wat Piet Derksen 55 jaar geleden inspireerde toen hij Center Parcs oprichtte. Vandaag de dag  inspireert ons dat nog steeds, terwijl we verder bouwen aan die ambitie. Center Parcs vindt zichzelf opnieuw uit, met nieuwe en vernieuwde parken en ervaringen, met een gloednieuwe look en feel, met als basisidee de afstemming van onze parken op de omgeving en op het lokale toerisme. We geloven daarbij in een bredere interpretatie van “samenzijn”, een die betrekking heeft op meer dan families alleen. Vrienden, collega’s, of sociale kringen: al je dierbaren  zijn welkom om samen van mooie momenten te genieten in Center Parcs. Met onze nieuwe merkidentiteit willen we mensen herinneringen laten maken, en hen ervaringen meegeven die ze voor altijd bijblijven.”

Een complete evolutie van het merk
Als antwoord op de grote veranderingen in de maatschappij van vandaag, presenteert Center Parcs een nieuwe merkidentiteit, die ook een gloednieuwe visuele identiteit omvat. Daarbij hoort eveneens een nieuw logo, met een stijlvol en eigentijds design, ontworpen door het toonaangevende Engelse merkenbureau ‘DesignStudio’. “Het logo symboliseert de sterke merknaam van Center Parcs”, legt Neira de Back verder uit. “Het verwijst naar die elementen die voor ons het belangrijkste zijn: een sterke verbinding met onze dierbaren in het hart van de natuur. Ons nieuwe kleurenpalet sluit volledig aan bij dat idee: de tinten zijn natuurlijk en levendig, en doen denken aan de verschillende kleurschakeringen die je terugvindt in de natuur.”

Vinay Mistry, DesignStudio Executive Creative Director, voegt toe: “Om tot een nieuwe passende merkidentiteit  te komen hebben we ons uitgebreid verdiept in de geschiedenis van het merk, door de parken in heel Europa te bezoeken en te beleven, en door met gasten en belanghebbenden op alle niveaus in gesprek te gaan. We ontdekten dat Center Parcs opgericht is vanuit het concept ‘mens + natuur.’ Ons merkverhaal, waar mens en natuur zijn verbonden, gaat terug naar dit oorspronkelijke concept, en symboliseert hoe het merk je in staat stelt om je echt te verbinden met de natuur en met elkaar. Het wordt de leidende visie om de ervaring van Center Parcs op elk contactmoment te vernieuwen en om alle merkcommunicatie te verenigen."
 


Nieuwe parken en vernieuwing van bestaande parken resulteert in hoogwaardiger product
De transformatie van Center Parcs is al langer aan de gang. Zo opende Center Parcs Terhills Resort in België (in mei 2021), gevolgd door Les Landes de Gascogne in Frankrijk (in mei 2022). In 2024 opent ook Nordborg Resort in Denemarken haar deuren, gevolgd door een nieuw project in Duitsland. Daarnaast werden er ook bijkomende investeringen gemaakt in digitalisering, gericht op gastervaring (met de vernieuwde app en de interactieve armband, die gasten toelaat om hun cottage te openen, activiteiten te boeken, en Aqua Mundo binnen te gaan,…). Bovendien heeft Center Parcs de meeste bestaande cottages inmiddels grondig vernieuwd. Mark Giethoorn, Managing Director bij Center Parcs Nederland, legt uit: “De cottages, die bestaan in de types VIP, Premium, Comfort en verschillende specifieke thema’s (gaande van Boerderij- en Beach Chilla- tot Avontuur-cottages), werden voorzien van nieuw meubilair en interieur. Zo zullen onze gasten hun verblijf in de cottages van Center Parcs ervaren op een moderne en vernieuwde manier. Dat sluit ook aan bij de bijkomende vernieuwingen in onze parken, gaande van nieuwe faciliteiten in de Aqua Mundo, nieuwe binnen- en buitenspeeltuinen, en vernieuwde kinderboerderijen, tot duurzame en lokale initiatieven.”

Educatiever in de natuur
“Learn, Do, Create”: met dit motto in gedachten verwelkomt Center Parcs gasten met een breed scala aan nieuwe ervaringen in of rond de parken. Allemaal zijn ze geïnspireerd op de omgeving en de unieke elementen van elk park. Met “natuurbeleving” als focus nodigt Center Parcs mensen uit om de lokale omgeving ten volle te ervaren tijdens hun verblijf. In maart lanceert Center Parcs Het Meerdal (in Nederland) officieel haar gloednieuwe beleefboerderij maar ook vele andere parken bieden al activiteiten met een natuurthema aan. In Center Parcs De Vossemeren (in België) en Bispinger Heide (in Duitsland) kunnen gasten een avontuurlijke “Nature Trail” ondernemen, of genieten van een inspirerende activiteit met de rangers van het park. Maar ook in het park Les Landes de Gascogne (in Frankrijk) kunnen gasten genieten van een complete boerderij-ervaring met een bijhorend activiteitenprogramma. Het hoofddoel? “De aandacht van onze gasten trekken, door ze te laten leren over de natuur en de omgeving op een leuke en toegankelijke manier”, verduidelijkt Giethoorn. “Ons doel is om nieuwe leermomenten te creëren voor onze gasten, en tegelijkertijd een gevoel van verwondering te creëren. We willen de kennis van de natuur toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen, of die nu in de stad of op het platteland wonen, of de interesse in onze gasten juist opwekken. Wij willen dat onze gasten iets nieuws hebben geleerd na hun verblijf, of het nu gaat om het maken van hun eigen brood, het planten van zaadjes in hun tuin, of het verzorgen van dieren.” 

Duurzamer 
De vakantieparken van Center Parcs bestaan voor 90% uit water, bos, en rijke biodiversiteit. Omdat het merk zich altijd heeft ingezet voor de zorg voor en de verrijking van natuurlijke omgevingen, is het opbouwen van een sterk duurzaamheidsbeleid een centraal doel in de gehele organisatie. Daarom heeft Center Parcs ambitieuze doelen geformuleerd, om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Tegen 2025 wil het bedrijf het elektriciteits- en waterverbruik verminderd hebben met 25%, en streeft het naar 100% groene elektriciteit (nu al bijna in alle parken). Bovendien mikt Center Parcs erop om 70% van het afval te sorteren, en beschouwt het haar duurzaamheidscertificaten als de fundamenten van haar duurzaamheidsstrategie. Center Parcs is dan ook het enige bedrijf in de wereldwijde toeristische sector dat in alle parken over drie duurzaamheidscertificaten beschikt: ISO 14001 (de  internationale standaard voor milieumanagement), ISO 50001 (de internationale standaard voor energiemanagement) en ‘Green Key’ (een toonaangevend ecolabel binnen de toeristische sector op het gebied van milieuverantwoordelijkheid en duurzame exploitatie). Daarnaast handhaaft Center Parcs een bijkomend biodiversiteitsplan en een natuurprogramma op alle locaties, en wil het mensen inspireren om meer verantwoorde maaltijdkeuzes te maken: “Door meer vegan en vegetarische opties aan te bieden in onze restaurants, willen we van duurzame, gezonde en verantwoorde voeding een vaste standaard maken, die zowel onze gasten als onze planeet ten goede komt”, besluit Giethoorn.

Lokaler 
Een laatste focus van “Reinvention 2025” is de verdere inbedding van de parken in hun lokale omgeving. Giethoorn legt uit: “Bij Center Parcs willen we onze gasten aanmoedigen om de prachtige natuur en cultuur in de omgeving van de parken ten volle te ontdekken. We willen het startpunt zijn van waaruit zij de regio verkennen. Daarom zijn er inmiddels toerismebureaus aanwezig in al onze parken.” Een andere manier om de lokale cultuur te ontdekken, is door regionale producten aan te kopen in de supermarkt van de parken, een initiatief dat Center Parcs wil uitbreiden naar alle parken.

Geschreven door

CP Vastgoed
Center Parcs

Center Parcs