Hoogste Green Keywaardering voor Nederlandse Center Parcs parken voor groene vakantie

Nieuwsbericht

Hoogste Green Keywaardering voor Nederlandse Center Parcs parken voor groene vakantie

Capelle aan den IJssel, 11 maart 2021 - Alle Nederlandse Center Parcs parken zijn Green Key goud-gecertificeerd voor het jaar 2021. Alle negen parken voldoen hiermee aan de strenge normen van Green Key op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO. Hieronder vallen basis milieunormen, zoals het registreren van en besparen van op gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. Daarnaast zijn alle parken opnieuw ISO 50001 en ISO 14001 gecertificeerd. Daarmee wil Center Parcs aan haar gasten laten zien dat zij op een verantwoorde manier vakantie kunnen vieren op de parken. Al sinds de oprichting in 1968 staat de harmonie tussen natuur en mens op de vakantieparken hoog in het vaandel.

Volgens CSR-directeur Erwin Dezeure mag je van een vakantiebestemming verwachten dat de natuurlijke rijkdommen worden gekoesterd. “We zien in onze parken dat gezinnen in harmonie omgaan met de natuur. De aanwezigheid van de mens versterkt bij ons juist de biodiversiteit. Om het bewustzijn van het belang van biodiversiteit te stimuleren, bieden we steeds meer activiteiten aan op het gebied van natuur en harmonieus samenleven. Daarnaast kunnen mensen bij ons dichtbij huis op vakantie en dat scheelt ontzettend veel kilometers. Door ook de energievraag terug te dringen, zorgen we dus voor een echt groene vakantiebestemming.”

Naturall-doelstellingen in 2022 binnen handbereik
Sinds 2010 heeft Center Parcs haar groene ambities vastgelegd. Deze ambities zijn erop gericht om het energieverbruik, waterverbruik en de CO2-uitstoot terug te dringen. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in de Naturall-doelstellingen van Center Parcs. Zo moeten in 2022 alle parken beschikken over een biodiversiteitsplan. Bovendien moet tegen die tijd sprake zijn van 70 procent CO2-reductie, 25 procent minder energieverbruik, 15 procent minder waterverbruik en moet 60 procent van de afvalstromen gescheiden zijn. Verschillende doelstellingen zijn al een jaar eerder behaald. Alle parken beschikken over een biodiversiteitsplan en het energieverbruik is al 20 procent verder teruggebracht dan verwacht. Deze besparing komt neer op de jaarlijkse energieconsumptie van zo’n 2.000 gezinnen.

Center Parcs is hierin geslaagd door verschillende maatregelen. Zo beschikken alle cottages over een slimme thermostaat, waterbesparende douchekoppen en is de verlichting vervangen door ledlampen. Verder is alle elektriciteit afkomstig uit eigen bronnen of wordt groene stroom ingekocht. Op verschillende parken zijn of worden nu zonneparken gebouwd. Het gasverbruik voor verwarmen is drastisch verlaagd, mede dankzij de plaatsing van slimme thermostaten. Bovendien verwarmt Villages Nature® Paris met haar geothermie niet alleen haar 1.000 cottages en centrale gebouwen, maar óók een groot deel van de gebouwen van Disneyland Parijs. Verder zijn alle Europese parken uitgerust met elektrische laadstations voor auto’s.

Green Key in de praktijk bij Center Parcs
Center Parcs voldeed als eerste bedrijf in de leisure-sector aan de ISO 14001- en ISO 50001-normen. Na de audits voldoen de negen Nederlandse parken van Center Parcs opnieuw ook aan de strenge normen van Green Key op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO. Daaronder vallen basismilieunormen, zoals het registreren en besparen van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. Bovendien voldoen de parken aan minstens 45 optionele criteria. Hieronder vallen talrijke ecologische maatregelen in de parken, zoals het gebruik van alternatieve bestrijdingsmiddelen, biologische maaltijden in restaurants en supermarkten, minimaal gebruik van mono-verpakkingen, energie- en waterbesparende maatregelen in de Aqua Mundo, het ondersteunen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, de samenwerking met maatschappelijke organisaties als Stichting de Opkikker, de Missing Chapter Foundation en de organisatie van de Kids Climate Conference samen met WWF Nederland.

Over Center Parcs Europe
Center Parcs Europe - Europa’s grootste aanbieder van vakanties - is onderdeel van Pierre et Vacances Center Parcs Group. Al ruim 50 jaar is Center Parcs expert op het gebied van vakanties in de natuur, gedurende het hele jaar. Als grondlegger van de vakantie dichtbij huis heeft Center Parcs een nieuwe standaard gezet in de recreatiesector, maar wil haar gasten ook in de toekomst blijven verrassen. Dat doet zij door te blijven innoveren en ook in de komende jaren een nieuwe standaard te zetten: in beleving, verblijf en echt even samenzijn. Center Parcs kenmerkt en onderscheidt zich door talloze activiteiten voor ieder familielid, middenin de natuur.

Over Green Key Green Key is het internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met dit keurmerk gaan verder wat betreft duurzaamheid dan de normale weten regelgeving vereist. Het Green Key-programma wordt beheerd door de Foundation for Environmental Education, in Nederland uitgevoerd door Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit. Het internationale keurmerk kent drie niveaus: Brons, Zilver en Goud. Aan de hand van het aantal ingevoerde optionele maatregelen wordt het niveau bepaald. Green Key maakt gebruik van verplichte en optionele normen. Deelnemers moeten aan alle verplichte normen voldoen om dit certificaat te behalen.

Geschreven door

CP Vastgoed
Center Parcs

Center Parcs