Investeren in vastgoed: stressvol of juist zorgeloos?

Blog

Investeren in vastgoed: stressvol of juist zorgeloos?

Studentenkamer versus vakantiewoningen

Een studentenkamer kopen in een universiteitsstad is de dag van vandaag een populair alternatief voor het spaarboekje en dus een belegging. De vraag naar studentenkamers is relatief en ze kunnen zorgen voor een diversificatie van een vastgoedportfolio. De rendementen zijn inflatiebestendig en veel investeerders krijgen hogere rendementen door een ietwat verouderde studentenkamer zelf te renoveren. Daarnaast zijn er ook veel ouders die een studentenkamer kopen voor hun kinderen. In plaats van de gehele schoolperiode een kamer te huren, doen zij een eenmalige investering. Deze wordt later al dan niet met winst doorverkocht of verhuurd nadat hun kinderen afgestudeerd zijn.

Er zijn ook heel wat factoren die het investeren in studentenkamers- en huizen risicovol maken zeker in vergelijking met recreatief vastgoed zoals u kan investeren bij Center Parcs Vastgoed. We bekijken naar de studentenkamers op basis van deze aandachtspunten:

 

De koopprijs

Value for money: Wat is de staat van het goed? Is de locatie aantrekkelijk? Hoe ziet het totaalbeeld er uit ? Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar de koopprijs kan er voor zorgen dat de investering veel later dan gepland winstgevend gaat worden. Ook een bewoond pand met huurders levert bij verkoop minder op dan een leeg pand.

 

De huurders

Belangrijker dan de koopprijs van een huis, zijn de huurders. Houden zij het pand in goede staat? Kunnen zij de huur iedere maand betalen? Is de huur niet te hoog?

Bedenk ook dat foute huurders veel geld kunnen kosten en geen huurders vinden is een nog groter risico, want leegstand kost altijd geld. Hou rekening dat 1 maand leegstand ongeveer 8 procent van het totaal aan inkomsten derft.

 

Overige kosten

Onderhoud, vergunningen, belastingen en verzekeringen zijn kosten die het rendement erg kunnen drukken. Daarbij kost het veel tijd om dit goed op te volgen om het altijd op orde en in regel te hebben.

Het investeren in een studentenhuis kan heel rendabel zijn. Echter kunnen bovenstaande zaken voor onverwachte problemen zorgen en als bijgevolg kunnen ze veel tijd en geld kosten. Bestaat er iets beters? Ja, een andere manier om uw spaargeld te laten groeien zonder deze risico’s is het investeren in recreatief vastgoed.

 

Recreatief vastgoed

Investeren in een vakantiewoning of appartement via Center Parcs Vastgoed biedt zorgeloos beheer en onderhoud, veel meer zekerheid en langlopende huurcontracten van ca. 15 jaar. De contractuele huurgarantie wordt gegeven door Center Parcs Europe. Dit betekent dat de huur stipt elk kwartaal wordt uitbetaald. Het rendement of de inkomsten zijn op die manier voor de komende 15 jaar ingepland en dit geeft garanties bij kredieten.

 

Risicoloos

Waarom het risico nemen om verlies lijden of akkoord te gaan met een laag rendement? Center Parcs Vastgoed heeft hiervoor de oplossing en de ervaring in huis. Er worden twee soorten investeringsformules aangeboden: vaste of dynamische huurinkomsten.

Bij de vaste formule wordt 5% netto jaarlijks rendement op de investering uitbetaald. Geen extra kosten zoals water, energie, onderhoud en verzekeringen. De Groupe Pierre & Vacances-Center Parcs beheert en onderhoudt de accommodatie.

De variabele formule biedt zowel een uitdaging als zekerheid. Als investeerder ontvangt u minimaal 3% netto jaarlijks rendement op de investering. Dit wordt aangevuld met een percentage berekend op de bezetting van het gehele park. Hierdoor kan het rendement boven de 5% stijgen. Ook bij deze formule zijn er geen zorgen over leegstand, kosten voor energie, onderhoud, enz.

 

Wat voor investeerder bent u?

Durft u de uitdaging aan te gaan en een dynamisch rendement te kiezen op uw investering? Of gaat u eerder voor zekerheid en ontvangt u een vaste huuropbrengst per jaar?

Bekijk ons aanbod of neem contact op met mij of één van mijn collega’s voor meer informatie over het investeren in recreatief vastgoed.
 

Bekijk ons aanbod

Foto header: Bert Beelen